保健医療科学 災害対策における行政栄養士の役割

『保健医療科学』第57巻 第3号, p.220-224 (2008年9月)
特集:災害時に保健医療従事者は何をすべきか ―期待と現実の Gap ―

災害対策における行政栄養士の役割PDF

須藤紀子1),吉池信男2)
1)国立保健医療科学院生涯保健部,2)青森県立保健大学健康科学部

抄録
災害対策における栄養学的視点の重要性を述べるとともに,自然災害への対応システム(備蓄,防災計画,体制づくりなど)のなかで,栄養士はどこに関与すべきかについて,平成17年度に実施した全国127箇所の自治体を対象にした質問紙調査の結果をもとに解説する.被災による二次的健康被害の防止のためには,食料備蓄はあればよいというものではなく,被災者のライフステージ(年齢,活動量,妊娠・授乳,嗜好,咀嚼・嚥下状態)や病態に対応したものでなければならない.日持ちだけを重視した従来型の備蓄のあり方は見直す必要がある.また,実際に食べるときのことを想定して,食器や炊き出し・温食提供のための熱源・調理器具についても,栄養士が中心となって備蓄を整備する必要がある.主に防災部門が作成する防災計画には,備蓄に関する記載はあっても,保健部門が担当する被災者の食生活実態調査や栄養指導などの栄養・食生活支援に関する項目はあまり盛り込まれていなかった.備蓄も栄養指導も被災者の食に関わる問題であることから,部署を超えてトータルにコーディネートする必要がある.また,住民が必要とする支援をおこなうためには,栄養や食事のバランスについてのニーズをくみ上げ,食料の分配に反映させるシステムが必要であるが,平成17年度の調査時点では 3 %の自治体においてのみ,そのようなシステムが構築されていた.災害発生後の現場では,自らも被災した職員が損壊・停電した建物の中から備蓄食料を運び出し,不規則的に届けられる雑多な援助食料とともに,傷み出す前に避難所間でなるべく差が生じないよう配慮しながら振り分けていくのが精一杯というのが現状であった.しかし,近年大規模な自然災害が相次いだことにより,先駆的な自治体,保健所,栄養士会,病院,関係団体では,災害時の栄養・食生活支援のためのガイドラインが策定され,この数年間で栄養士の意識や取り組みも大きく変化しつつある.栄養士が災害時にその専門性を発揮するためにも,ガイドラインを策定して健康危機管理における栄養士の機能と役割を防災担当や危機管理担当に理解してもらうことは重要であり,さらに防災計画のなかの栄養の位置づけを組織全体で見直し,認識を共有しておくこと,平常時から関係機関と連携調整をおこない,地域の社会資源を機能させることでマンパワー不足を補う体制づくりをすることが必要である.
キーワード:?  行政栄養士,災害時の栄養・食生活支援,備蓄,防災計画,要援護者のニーズ把握/p>

Abstract
This article addressed the importance of nutrition management in health emergencies to prevent deteriorating health of victims. To clarify the present status of stockpiles, disaster prevention plans, and the establishment of systems, a questionnaire was administered to administrative dietitians working for prefectures, designated cities, core cities, ordinance-designated cities, and special wards(total, 127). Based on the results of this nation-wide survey, the role of the administrative dietitians should play in emergency preparedness was suggested. The areas that administrative dietitians should be involved in were as follows:(1)choice of food items for stockpiles in consideration of life-stage and clinical conditions of the residents,(2) promotion of stockpiles of eating and cooking utensils and heat sources in consideration of mass cooking and hot meal service,(3)participation in preparation of disaster prevention plans in order to incorporate food and nutrition support into the plans,(4)establishment of systems for damage assessment,(5)needs assessment of vulnerable people,(6)storage and
allocation of food aids in consideration of nutrition and food sanitation, and(7)environmental arrangement of evacuation sites to assist breast feeding and healthy eating. The function of administrative dietitians in health crisis management should be clarified and recognized by other public health professionals. The position of nutrition in disaster prevention plans should be re-evaluated by all members of local governments and health agencies working across departments to set aside existing boundaries in emergency preparedness. For administrative dietitians whose human resource is limited, establishment of cooperation system with other related organizations such as dietetic association is essential for implementation of food and nutritional support activities during natural disasters.
keywords: administrative dietitians, food and nutritional support during disasters, stockpiles, disaster prevention plan, needs assessment of vulnerable resident