保健医療科学 HACCP の制度化による食品衛生に関する食品衛生監視員等の研修について

『保健医療科学』 2021 第70巻 第2号 p.149-158(2021年5月)
特集::HACCP導入による今後の食品衛生 <総説>

HACCP の制度化による食品衛生に関する食品衛生監視員等の研修について

温泉川肇彦
国立保健医療科学院生活環境研究部

Consideration of training for food sanitation inspectors who instruct and audit food-related businesses due to the mandatory adoption of HACCP

YUNOKAWA Toshihiko
Department of Environmental Health, National Institute of Public Health

 

抄録
食品衛生法が改正され,食品関係事業者は原則的にHACCPを実施することが制度化された.HACCPは食品のハザードを明らかにしたうえで,その管理方法を決定するシステムであるため,ハザードの理解が必須である.しかし,すべての食品関係事業者がハザードを理解して管理方法を決めることは難しいため,それらの事業者を指導する地方自治体の食品衛生監視員等の役割は重要性が増している.そのため,食品衛生監視員等は適切な研修を受ける必要がある.HACCPは米国やEUでは既に義務化されており,担当職員の研修も実施されているため,参考になる部分があると思われる.
一方で,米国等とは職員の雇用形態が異なり,日本は閉鎖型任用制であるとされているため,それらも加味した研修が必要となる.さらに,国際的には安全な食品の概念は広がりを見せているので,それらを含めて,今後の食品衛生監視員に求められる研修制度について考えてみた.

キーワード:HACCP,ハザード,クローズド・キャリア・システム,研修

 

Abstract
With the revision of the Food Sanitation Act in 2018, food-related businesses are required to implement HACCP in principle. Since HACCP is a system that identifies hazards in various foods and then determines how to control them, a clear understanding of the hazards is essential. However, it is difficult for all food-related businesses to understand the characteristics of the hazards and decide how to control them, so the role of the food sanitation inspectors of local governments in guiding these businesses is becoming more and more important. Therefore, it is necessary for food sanitation inspectors to receive appropriate training.
HACCP is already mandatory in the United States and the European Union, and training for food safety staff is being conducted accordingly. Therefore, there are many areas that can be referred to. On the other hand, since the method of hiring staff differs from that of the United States and other countries, and since Japan is considered to have a closed career system, it is necessary to provide training that takes these factors into account. Furthermore, since the concept of safer food for consumers is expanding internationally, we have considered the training system required for food sanitation inspectors in the future, including these factors.

keywords: HACCP, hazards, closed-career system, training
(accepted for publication, March 9, 2021)

PDF HACCP の制度化による食品衛生に関する食品衛生監視員等の研修について

ページの先頭へ戻る