『保健医療科学』 2021 第70巻 第2号 p.130-140(2021年5月)
特集::HACCP導入による今後の食品衛生 <総説>
自治体における中小企業を含めた事業者へのHACCP導入のための積極的な取り組み
―福島県における「ふくしまHACCP」の導入支援―
鈴木昭彦
福島県保健福祉部食品生活衛生課
Active strategies to introduce HACCP to businesses that include small and medium-size enterprises by local governments: Support to introduce “Fukushima HACCP” in Fukushima Prefecture
SUZUKI Akihiko
Food Safety & Environmental Hygiene Division, Social Health & Welfare Department, Fukushima Prefectural Government
抄録
福島県では,原子力災害によって生じた放射性物質の加工食品中の管理をHACCPの考え方に基づいて行うため,食品衛生法改正によって制度化されたHACCPに沿った衛生管理に,放射性物質を化学的ハザードとして位置付け,その管理手法を組み入れた独自の衛生管理モデル「ふくしま食品衛生管理モデル(ふくしまHACCP)」を構築した.HACCPの導入率が比較的低い中小企業の食品等事業者を対象として,ふくしまHACCPの導入を支援するため,県庁及び中核市を含む県内全保健所の食品担当者を構成員とするワーキンググループを立ち上げ,支援事業の検討を行った.その結果,支援事業として,福島県の特産品を選定した導入手引書の作成・配布,ふくしまHACCPアプリの開発・公開,アプリを用いた導入支援研修会の開催等を行った.導入支援研修会では,2020東京オリンピック・パラリンピックに関連性の高い県内の約7,000食品関連施設を選定し,県内各地で119回の研修会を実施し,延べ1,661人が受講した.アプリ内に用意した標準的なテンプレートを事業者が自由に編集し,HACCPに沿った衛生管理計画を作成する実践型の研修会を行ったことにより,事業者自らの施設に合った計画を短時間で策定することが可能となり,効率的な導入支援に大いに寄与したと考えられる.
キーワード:HACCP,中小企業,ふくしまHACCP,ふくしまHACCPアプリ
Abstract
For the purpose of controlling radioactive substances produced by the nuclear disaster in processed foods, we at Fukushima Prefecture established a unique model, the Fukushima Food Hygiene Management Model (Fukushima HACCP), which positioned radioactive materials as a chemical hazard and incorporated the method to control radioactive substances. In order to support the introduction of Fukushima HACCP for small and medium-size enterprises (SMEs) in the food business, which have a comparatively low rate of introducing HACCP, we set up a working group comprising food sanitation inspectors from the prefectural office and all health centers in Fukushima Prefecture, including core cities, and examined the support projects. As a result, we created and distributed introductory guidebooks on selected local products of Fukushima Prefecture, developed and released the Fukushima HACCP app, and held introductory support workshops using this application. We selected about 7,000 food-related facilities in Fukushima Prefecture that are strongly related to the 2020 Tokyo Olympics and Paralympics and held 119 workshops in various parts of Fukushima Prefecture, with a total of 1,661 people attending. It is considered that SMEs could formulate a food hygiene plan that suits SMEʼs facilities in a short time by holding workshops in which SMEs freely edit the templates prepared in this application and formulate the plan in line with HACCP, so that the introductory projects greatly contributed to efficient support of introducing HACCP to SMEs.
keywords: HACCP, small and medium-size enterprises (SMEs), Fukushima HACCP, Fukushima HACCP app
自治体における中小企業を含めた事業者へのHACCP導入のための積極的な取り組み