『保健医療科学』 2024 第73巻 第2号 p.68-78(2024年5月)
特集 : 令和 6 年度から始まる厚生労働省の施策
<総説>
健康日本21(第三次)の12年間の取組の開始
和田安代
国立保健医療科学院 生涯健康研究部
Start of the 12-year initiative for the third term of Health Japan 21
WADA Yasuyo
Department of Health Promotion, National Institute of Public Health
抄録
健康日本 21(第三次)では,社会の多様化にともなって健康課題も多様化する中で,「誰一人取り残さない健康づくり」の展開(Inclusion),「より実効性をもつ取組」の推進(Implementation)に重点が置かれている.健康日本 21(第三次)のビジョンは,「全ての国民が健やかで心豊かに生活できる持続可能な社会の実現」であり,令和 6 ~ 17 年度の 12 年間の予定である.基本的な方向性は,ライフコースアプローチを踏まえた健康づくり,そして社会環境の質の向上の上に,個人の行動と健康状態の改善を目指し,最終的に健康寿命の延伸と健康格差の縮小を達成し,ビジョンを実現するための健康づくり運動を進め,「誰一人取り残さない健康づくり」を推進する.健康日本 21(第三次)では,女性の健康,自然に健康になれる環境づくり,他の計画や施策との連携も含む目標設定,アクションプランの提示,個人の健康情報の見える化・利活用について記載を具体化といった新たな視点が取り入れられた.健康日本 21(第三次)の目標は全部で 51項目設定された.目標については,健康に関する科学的なエビデンスに基づくこと,継続性や事後的な実態把握等を加味し,データ源は公的統計を利用することを原則とし,目標値は,直近の傾向や科学的なエビデンス等を考慮し,原則として健康日本 21(第二次)で未達成のものは同じ目標値,目標を達成したものはさらに高い目標値として設定されている.新たな目標として,睡眠時間が十分に確保できている者の増加,COPD(慢性閉塞性肺疾患)の死亡率の減少,「健康的で持続可能な食環境づくりのための戦略的イニシアチブ」の推進,健康経営の推進,骨粗鬆症検診受診率の向上が挙げられる.評価方法や時期等に関しては計画策定時に決めておくべきであり,健康日本 21(第三次)ではそれがなされており,令和 6 年国民健康・栄養調査の結果を最新値としてベースラインを提示する.全ての目標について,計画開始後 6 年である令和 11年を目途に中間評価を行い,計画開始後 10年後の令和 15年( 2033年)を目途に最終評価を行うことで,目標を達成するための諸活動の成果を適切に評価し,その後の健康増進の取組に反映することが可能となる.評価や分析に応じて,基本方針も必要に応じて更新するなど,PDCAサイクルを通じてより効果的な健康づくりを実施していく.
キーワード:健康日本 21(第三次),誰一人取り残さない栄養政策,健康的で持続可能な食環境づくりのための戦略的イニシアチブ,東京栄養宣言
Abstract
The third term of Health Japan 21 focuses on developing “health promotion that leaves no one behind” (Inclusion) and promoting of “more effective measures” (Implementation) in response to the diversity in health issues that accompanies the diversity of society. The vision behind the third term is “achieving a sustainable society in which all citizens can lead healthy and fulfilling lives,” and is scheduled for a 12-year period from FY2024 to FY2035. The basic direction of the vision is to promote health a based on the life course approach, improve the quality of the social environment over and above improving individual behavior and health status, ultimately achieving an increase in a healthy life expectancy and reduction in health disparities, and conduct a health promotion campaign to realize the vision and health promotion that leaves no one behind. In developing health promotion that leaves no one behind, Health Japan 21 (the third term) incorporates new perspectives such as womenʼs health, the creation of a naturally healthy environment, setting goals that involve coordination with other plans and measures, presenting action plans, and specifying descriptions of the visualization and utilization of personal health information. A total of 51 goals were set for the third term. In principle, the targets should be based on scientific evidence on health and sustainability. A post-event grasp of an actual situation should be considered, and official statistics should be used as the data source. Higher targets should be set for issues for which the earlier targets have been achieved. New targets include increasing the number of people who get enough sleep, decreasing the mortality rate from chronic obstructive pulmonary disease, promoting “strategic initiatives for a healthy and sustainable food environment,” promoting health management, and increasing the rate of osteoporosis examinations. The evaluation method and timing should be decided during plan formulation. This has been done, and a baseline is presented using the results of the 2024 National Health and Nutrition Survey as the latest values. An interim evaluation will be conducted for all goals by 2029, six years after the start of the plan, and a final evaluation, by 2033, ten years after the start of the plan so that the results of various activities to achieve the goals can be appropriately evaluated and reflected in subsequent health promotion efforts. In response to this evaluation and analysis, the basic policy will be updated as necessary to promote health more effectively through the Plan-Do-Check-Act (PDCA) cycle.
keywords: Third term of the Health Japan 21, Nutrition Policy in Japan to Leave No One Behind, Strategic Initiative for Healthy and Sustainable Food Environment, Tokyo Compact on Global Nutrition for Growth