保健医療科学 国立研究開発法人医薬基盤・健康栄養研究所国立健康・栄養研究所での取組 ―食環境整備推進のための産学官等連携共同研究プロジェクト―(2025年8月)

『保健医療科学』 保健医療科学  2025 Vol.74 No.3 p.230- 235(2025年8月)
特集:: 日本の健康的で持続可能な食環境づくりのための戦略的イニシアチブをはじめとする食環境整備の現状とこれから

<総説>

国立研究開発法人医薬基盤・健康栄養研究所国立健康・栄養研究所での取組
―食環境整備推進のための産学官等連携共同研究プロジェクト―

瀧本秀美,中村美詠子,東泉裕子,小堀真珠子,池田奈由,岡田知佳,市川佳世子,吉武徹,近藤裕郷,伊東秀之
国立研究開発法人医薬基盤・健康栄養研究所国立健康・栄養研究所

Initiatives at the National Institute of Health and Nutrition, National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition (NIBN):
Collaborative research project among industry, academia, and government for promoting healthy food environments

TAKIMOTO Hidemi, NAKAMURA Mieko, TOUSEN Yuko, KOBORI Masuko, IKEDA Nayu, OKADA Chika,
ICHIKAWA Kayoko, YOSHITAKE Toru, KONDO Hirosato, ITO Hideyuki
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition National Institute of Health and Nutrition

 

<抄録>
 国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所では,令和 5 年度から「食環境整備推進のための産官学等連携共同プロジェクト」を実施しており,現在,8企業とともに取組を進めている.本プロジェクトは,産学官等の連携による栄養及び食生活に関する調査,研究等を行うことによって,実効性及び持続可能性のある食環境整備を推進し,公衆衛生の向上及び増進を図り,もって国民保健の向上に資することを目的としている.
 これまで,加工食品,料理レシピの栄養成分情報を集約したデータベースの構築,日本版栄養プロファイリングモデル料理版の改良,自然と健康になる食環境モデルの提案,健康的な食事の推進を通じた将来の健康及び医療経済的影響の予測等に向けて,科学的エビデンスの構築に取り組んできた.
 現在は,令和 6 年 9 月に日本版栄養プロファイリングモデルが公表されたことを踏まえ,その検証と社会実装に向けた検討を進めている.日本版栄養プロファイリングモデル自体の改善のための研究も別途継続しており,本プロジェクトにおける成果との融合を図ることにより,食品関連事業者による食品や料理の改良が促進され,消費者が健康的な食品や料理に容易にアクセスしやすくなり,自然に健康になれる食環境整備が進むよう,健康・栄養政策研究のナショナルセンターとして貢献してまいりたい.

キーワード::食環境整備,産学官等連携,日本版栄養プロファイリングモデル

 

Abstract
 Since fiscal year 2023, the National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition (NIBN) hasbeen implementing the “Collaborative Project among Industry, Academia, and Government for Promoting Healthy Food Environments.” Currently, the project is being carried out in cooperation with eight companies. The objective of this project is to promote the development of an effective and sustainable food environment through research and surveys related to nutrition and dietary habits in collaboration with industry,academia, and government. This initiative aims to improve and enhance public health and thereby contribute to the advancement of national health.
 To date, efforts have included the development of a database compiling nutritional information on processed foods and recipes, the modification of a Nutrient Profile Model for dishes in Japan, the proposal of a model for a naturally health-promoting food environment, and the estimation of future public health and economic impacts through the promotion of healthy eating̶backed by scientific evidence.
 Currently, following publication of the Nutrient Profile Model in Japan in September 2024, studies are underway to validate and implement it in society. Research to further improve the model itself is also ongoing.By integrating these efforts with the outcomes of this project, we aim to promote improvements in food and dish offerings by food businesses and enhance consumer access to healthier food options. In this manner,we are striving to contribute to the development of a naturally health-promoting food environment, fulfilling our role as a national center for research in health and nutrition policy.

keywords : : food environment development, industry-academia-government collaboration, Nutrient ProfilingModel in Japan

 

国立研究開発法人医薬基盤・健康栄養研究所国立健康・栄養研究所での取組―食環境整備推進のための産学官等連携共同研究プロジェクト―

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