保健医療科学 国立保健医療科学院での取組み ―栄養関連の研修および研究の観点から― (2025年8月)

『保健医療科学』 2025 第74巻 第3号 p.283-292(2025年8月)
特集 : 日本の健康的で持続可能な食環境づくりのための戦略的イニシアチブをはじめとする食環境整備の現状とこれから
 

<解説>

国立保健医療科学院での取組み ―栄養関連の研修および研究の観点から―

和田安代
国立保健医療科学院生涯健康研究部

Initiatives at the National Institute of Public Health in Japan: Training and research related to nutrition policy

WADA Yasuyo
Department of Health Promotion, National Institute of Public Health

<抄録>
 誰一人取り残さない栄養政策を展開していく上で,関心層だけでなく,無関心層をも含めた健康づくりを推進していく必要がある.
 健康日本 21(第三次)では,社会の多様化にともなって健康課題も多様化する中で,「誰一人取り残さない健康づくり」の展開(Inclusion),「より実効性をもつ取組」の推進(Implementation)に重点が置かれている.また,健康日本 21(第三次)において,食環境づくりをはじめとする社会環境の質向上が重視され,国が推進する「健康的で持続可能な食環境づくりのための戦略的イニシアチブ(以下,食環境戦略イニシアチブ)」に全ての都道府県が連携していくことが目標とされた.食環境づくりが産官学の多くのステークホルダーが関与したものであり,部局・領域横断的な取組となる中,行政管理栄養士をはじめ自治体全体で様々な関係者との調整等を重ねながら,食環境づくりを着実に推進し,成果を創出していく必要があると考えられる.本解説では,国立保健医療科学院での栄養に関する研修および科学院における近年の研究について紹介する.研修は,健康日本 21(第三次)推進のための栄養・食生活の施策の企画・調整に関する研修を中心に,健康・栄養調査等を用いた健康増進計画等の推進状況モニタリング分析技術研修,地域保健福祉専攻科 専門課程Ⅲ地域保健福祉専攻科,生活習慣病対策健診・保健指導の企画・運営・評価に関する研修,アレルギー疾患対策従事者研修等がある.研究に関しては,厚生労働科学研究費補助金やこども家庭行政推進調査事業費補助金について携わっており,それらをご紹介する.

キーワード:健康日本 21(第三次),誰一人取り残さない栄養政策,健康的で持続可能な食環境づくりのための戦略的イニシアチブ,養成訓練

 
Abstract
 In order to implement a nutrition policy that leaves no one behind, it is necessary to promote health promotion not only among those who are interested but also among those who are indifferent. In Healthy Japan 21 (Third Phase), amid the diversification of health issues accompanying the diversification of society, emphasis is placed on the implementation of “health promotion that leaves no one behind” (inclusion) and the promotion of “more effective initiatives” (implementation). In addition, in Healthy Japan 21 (Third Phase), improving the quality of social environments, including food environments, is emphasized, and all prefectures are encouraged to collaborate on the “Strategic Initiative for Creating Healthy and Sustainable Food Environments” promoted by the national government. Since creating a food environment involves many stakeholders from the public, private, and academic sectors and requires cross-departmental and cross-disciplinary efforts, it is necessary to steadily promote the creation of such food environments and produce results through coordination with various stakeholders, including administrative nutritionists and other local government officials. This explanation introduces nutrition training at the National Institute of Public Health along with recent research conducted at the institute. Training programs include training on the planning and coordination of nutrition and dietary life policies for the promotion of Healthy Japan 21 (Third Phase), training on monitoring and analysis techniques for health promotion plans using various data such as health and nutrition surveys, training on the planning, operation, and evaluation of health checkups and health guidance for lifestyle-related diseases, and training for personnel involved in allergy disease countermeasures. Regarding research, we are involved in projects funded by the Ministry of Health, Labour and Welfareʼs Scientific Research Grant and the Child and Family Administration Promotion Survey Project Grant, and we will introduce these projects.

keywords : Healthy Japan 21 (Third Phase), Nutrition Policy in Japan to Leave No One Behind, Strategic initiative for a Healthy and Sustainable Food Environment, specialized training in nutrition policy

 
国立保健医療科学院での取組み ―栄養関連の研修および研究の観点から―

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